Morspoort Kazerne Leiden

Leiden

In Leiden hoeft u zich niet te vervelen. De stad kent een rijke geschiedenis, veel musea, theaters en een gezellige binnenstad waar u ontspannend kunt shoppen en eten.

Leidens Ontzet

De historie leeft nog erg bij de inwoners. In 1572 sloot Leiden zich aan bij de Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden en werd vervolgens belegerd. De Leidenaren verzetten zich sterk en sloegen het beleg af. Zo erg, dat de Spanjaarden op 3 oktober 1574 vluchtten. Dit wordt nog steeds gevierd met een groot feest en heet ‘Leidens Ontzet’. Dit vindt elk jaar plaats. De binnenstad staat vol met podia, leuke kraampjes, eettentjes en gezelligheid. Ook is er tijdens deze dagen een grote kermis. Het bezoeken waard!

De stad heeft de oudste universiteit van Nederland. Als beloning voor het verjagen van de Spanjaarden kreeg Leiden van Willem van Oranje de Universiteit Leiden. Deze universiteit werd een van de belangrijkste van Europa en bestaat nog steeds.

Openluchtmuseum en musea

Leiden kent veel musea het is op zich al één groot openluchtmuseum. Met haar 2800 monumenten ziet u veel moois van de stad door slechts een wandeling te maken. Bekijkt u bijvoorbeeld de Hooglandse Kerk, de Leidse hofjes, de Marekerk, molen De Valk en de Zijlpoort. Bekijkt u liever een tentoonstelling of beleeft u liever het menselijk lichaam? Dan kunt u terecht bij bijvoorbeeld het Museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Corpus ‘reis door de mens’ en Naturalis. Voor ieder wat wils!

Bekijk alle musea op een rijtje

Theaters

Leiden is een echte cultuurstad. Dat is ook niet gek, want de oudste schouwburg van Nederland is hier te vinden. De Leidse Schouwburg is van buiten al een belevenis. Hierbinnen biedt het een afwisselend programma van dans, toneel, muziek en cabaret. Bezoek bijvoorbeeld het jaarlijkse Leids Cabaret Festival. Daarnaast kunt u ook voor optredens van verschillende artiesten terecht in de Stadsgehoorzaal. Dit theater staat bekend om zijn prachtige akoestiek.

Gezellige binnenstad

Door haar vele restaurants, gezellige cafés, discotheken en bioscopen kunt u in Leiden gemakkelijk een leuke dag doorbrengen.  In de binnenstad vindt u allerlei lekkere (culinaire) restaurants en barretjes langs de grachten. Hier kunt u terecht na een dag cultuur snuiven of shoppen in de nabijgelegen winkelstraat. Of gewoon voor een heerlijke lunch of borrel natuurlijk!

Bekijk wat er allemaal te doen is in Leiden op de site van Visit Leiden.

Benieuwd wat er verder in de omgeving te doen is? Kijk dan eens op de site van Streek van Verrassingen!