Morspoort Kazerne Leiden

Geschiedenis

Boutique Hotel d’Oude Morsch ligt naast de Morspoort en is gevestigd in de oude Morspoort kazerne. Gelegen op een historische plek dus! Het hotel en de omgeving kennen een interessante historie.

De Morspoort

De Morspoort, gelegen aan de Morssingel, is één van de twee overgebleven stadspoorten van Leiden. Vroeger kende de stad er acht. Het is de westelijke stadspoort sinds 1611. Oorspronkelijk was deze van hout, maar in 1669 werd besloten een stenen stadspoort te maken zodat deze weer gebruikt kon worden.

De poort heeft zijn naam te danken aan de vroegere omgeving. Toen was het gebied rondom Leiden een drassig weidegebied, wat De Morsch (betekenis: moeras) werd genoemd. De Morspoort staat in het buurtje d’Oude Morsch, wat ook verwijst naar dit oude moeras. In de volksmond wordt de Morspoort ook wel de Galgpoort genoemd, omdat deze vroeger een gevangenis was.

De poort en bijbehorende brug zijn beiden rijksmonumenten.

Morspoort kazerne

De Morspoort kazerne werd in 1817 gebouwd aan het Galgewater. Hier verbleven tot aan 1940 de infanterie en bereden onderdelen. Daarna vestigde zich de opleiding tot korporaal-kok van defensie zich in de kazerne, tot deze in 1981 naar Haarlem werd verplaatst.

Wachtgebouw van de Morspoort kazerne

Het wachtgebouw is het enige deel van de kazerne dat niet gesloopt is. Het gebouw dankt zijn naam aan de vroegere functie. De toegangspoort naar de kazerne, welke bewaakt werd door een wachter, was gevestigd aan het wachtgebouw.